Urgenda: geen windmolens in weilanden en natuur

Vrijdag 25 juni 2021 Nu.nl

|

Urgenda wil minder productie van groene energie in de vrije natuur

24 juni 2021 11:00Laatste update: 17 uur geleden

Klimaatorganisatie Urgenda presenteert donderdag een plan – een “boek” zoals ze het zelf noemt – waarin ze ervoor pleit minder zonne- en windenergie in weilanden en de vrije natuur te produceren. “Er zijn genoeg andere plekken waar dat kan”, zegt directeur Marjan Minnesma tegen NU.nl. “Bovendien hebben we op land al genoeg windmolens om de klimaatdoelstellingen te halen.”

Met het plan komt Urgenda tegemoet aan de verzuchtingen van veel Nederlanders die liever geen windmolens in hun buurt willen omdat die het uitzicht minder mooi maken. Daarnaast wil de organisatie vrije natuur en weilanden beschermen door windmolens voornamelijk in de zee te plaatsen en zonnepanelen vooral op bijvoorbeeld grote sporthallen.

“Er zijn genoeg daken en andere harde oppervlakken beschikbaar in Nederland om tegen 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 49 procent”, zegt Minnesma. Dat is de doelstelling van het kabinet, in lijn met de afspraken uit het Parijse klimaatakkoord.

Er moeten nog wel inspanningen geleverd worden, zegt Minnesma. “Als we puur kijken naar de doelstelling van het kabinet moeten er op land geen windmolens meer gebouwd worden”, klinkt het. Maar om andere klimaatdoelstellingen te halen moet er nog wel wat gebeuren, vindt de organisatie.

Urgenda roept de overheid op om zeker nog extra windmolens te bouwen, maar op zogenaamd lelijke plekken, zoals industrieterreinen, en niet op plekken waar mensen ze niet willen, zoals weilanden.

In het “boek”, dat Urgenda donderdag ook overhandigt aan demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Klimaat), staan ook nog tips over hoe Nederland minder energie kan verbruiken. Zo wil de organisatie bijvoorbeeld meer inzetten op elektrisch rijden.